Geležies trūkumo simptomai

Geležis yra vienas iš svarbiausių mikroelementų žmogaus organizme bei sudėtinė kraujo dalis. Žmogaus organizme yra apie 4 gramus šio metalo katijonų.

Geležis padeda palaikyti:
  • normalų raudonųjų kraujo kūnelių ir hemoglobino susidarymą
  • normalų deguonies pernešimą organizme
  • normalią energijos apykaitą
  • normalią imuninės sistemos veiklą
  • normalią pažinimo funkciją

Geležis padeda mažinti pavargimo jausmą ir nuovargį ir atlieka tam tikrą funkciją ląstelių dalijimosi procese.

Šis metalas ypatingai svarbus vaikų augimui, imuninės bei nervų sistemos vystymuisi.

Svarbu nepamiršti, kad žmogaus organizme nėra geležies išskyrimo mechanizmo, todėl geležies pasisavinimo reguliavimas yra vienintelis būdas tiesiogiai kontroliuoti geležies homeostazę.

Pažinkite Pagrindinius Geležies Trūkumo Simptomus

Daugiau nei 40% jaunesnių nei 5 metų vaikų visame pasaulyje serga anemija, daugelis jų dėl geležies trūkumo. Geležies kiekis, kurio reikia kiekvieną dieną, priklauso nuo amžiaus, lyties ir nuo to, ar vartojama daugiau gyvūninės ar augalinės kilmės maisto. Per trumpą laiką gaunamas per mažas geležies kiekis nesukelia akivaizdžių simptomų, nes organizmas naudoja raumenyse, kepenyse, blužnyje ir kaulų čiulpuose sukauptą geležį. Tačiau organizme sumažėjus sukauptos geležies kiekiui, gali išsivystyti geležies stokos anemija.

Pagrindiniai geležies stokos anemijos simptomai yra:
 virškinimo trakto sutrikimai

  • silpnumas
  • nuovargis
  • energijos trūkumas
  • koncentracijos bei atminties problemos

Geležies stokos anemija sergantys žmonės yra mažiau pajėgūs kovoti su mikrobais ir infekcijomis, jiems sudėtingiau dirbti ir sportuoti bei kontroliuoti savo kūno temperatūrą. Kūdikiams ir vaikams, sergantiems geležies stokos anemija, gali atsirasti mokymosi sunkumų.

Nuovargis ir Silpnumas: Geležies Trūkumo Požymiai

Labiausiai paplitęs geležies trūkumo požymis yra nuolatinis nuovargis ir visame kūne jaučiamas silpnumas - jis pasireiškia maždaug 44 procentų atvejų. Kai organizme trūksta geležies, jis negali pagaminti pakankamai deguonį pernešančių raudonųjų kraujo kūnelių, todėl organizmo audiniai ir ląstelės blogiau aprūpinami deguonimi ir kūnui paprasčiausiai nebeužtenka energijos. Štai kodėl jaučiamas silpnumas, vangumas, nuovargis, sudirgimas, nesugebėjimas sutelkti dėmesio.


Geležies trūkumo simptomai1
Nuovargis nėra specifinis simptomas, žmogus jį gali jausti dėl daugelio kitų veiksnių, pavyzdžiui, po sunkaus fizinio ar protinio darbo, sergant celiakija, sutrikus miego režimui ir pan. Todėl dažnas į šį požymį nekreipia dėmesio, bandydamas jį pateisinti intensyviu gyvenimo tempu.

Odos ir Plaukų Pokyčiai Dėl Geležies Trūkumo

Švelnų rausvą atspalvį mūsų odai suteikia pagrindinis kraujo komponentas – hemoglobinas. Jei kraujyje jo trūksta – oda pabąla, įgauna nesveiką pilkšvą atspalvį. Taip atsitinka dėl to, kad sumažėjus geležies kiekiui raudonuosiuose kraujo kūneliuose, jie tampa mažesni ir baltesni, tad ir oda pasidaro šviesesnė. Geležies trūkumas neigiamai veikia kūno paviršių dengiančias odos epitelio ląsteles, todėl sergant anemija, oda dažnai būna labai sausa, plona ir šiurkšti. Dažni geležies trūkumo požymiai – blyškios lūpos ir dantenos, šviesesni nei įprasta akių baltymai. Apie geležies trūkumą signalizuojantis odos ir gleivinių blyškumas pasireiškia maždaug 45–50 procentų atvejų.

Jei negydomas geležies trūkumas progresuoja į geležies stokos anemiją, tai gali tapti plaukų slinkimo priežastimi. Trūkstant geležies, organizmas „įjungia“ išgyvenimo režimą ir visą deguonį nukreipia svarbiausių gyvybinių funkcijų palaikymui. Kuomet plaukų folikulai negauna pakankamai deguonies, jų gyvybinės funkcijos tarsi pereina į ramybės būseną: esantys plaukai sausėja, tampa pažeidžiami ir galiausiai iškrenta, o nauji plaukai nepradeda augti tol, kol pilnai neišgydoma geležies stokos anemija. Sveikam žmogui per dieną gali iškristi maždaug 100 plaukų, tad jei pastebėjote, kad plaukų slinkimas netikėtai suintensyvėjo ir nesimato naujai ataugančių plaukų, tai gali būti rimtas geležies trūkumo požymis. Plaukų slinkimas pasireiškia maždaug 30 procentų atvejų.

Geležies trūkumo simptomai2

Galvos Svaigimas ir Migrena: Geležies Deficito Signalai

Kai organizme kritiškai trūksta geležies, visas deguonis yra nukreipiamas į gyvybiškai svarbius organus, tame tarpe ir į smegenis. Tačiau net ir tada galvos smegenys gauna gerokai mažiau deguonies nei reikia. Smegenyse trūkstant deguonies, jų arterijos išsiplečia ir ima varginti migreniniai galvos skausmai bei svaigimas. Galvos skausmas yra vienas dažniausiai pasitaikančių geležies stokos anemijos signalų, pasireiškiantis maždaug 63 procentų atvejų.

Imuninės Sistemos Silpnėjimas kaip Geležies Trūkumo Indikatorius

Geležis yra labai svarbi imuninei sistemai, sumažėjus jos kiekiui kraujyje, žmogus tampa mažiau atsparus bakterinėms ir virusinėms infekcijoms. Geležis poveikis imuninei sistemai pasireiškia dvejopai: geležis moduliuoja imuninių ląstelių proliferaciją ir diferenciaciją ir kontroliuoja įvairius imuninių ląstelių atsako mechanizmus. Viena iš raudonųjų kraujo kūnelių paskirčių - nugabenti deguonį į blužnį, kuri yra svarbiausias organas, padedantis susidoroti su įvairiomis infekcijomis. Raudonieji kraujo kūneliai deguonį gabena ir į limfmazgius, kuriuose yra su infekcijomis kovojantys leukocitai. Jei kraujyje trūksta geležies, leukocitų gamyba lėtėja, silpsta ir patys leukocitai.

Jei jaučiate, kad jus vargina vienas ar net keletas iš aukščiau aptartų simptomų, vertėtų kreiptis į šeimos gydytoją ir atlikti kraujo tyrimus. Atlikus tyrimus, bus nustatytas hemoglobino ir feritino lygis kraujyje ir pagal tai gydytojas galės paskirti atitinkamą gydymą. Beje, verta nepamiršti, kad geležies norma moterims ir vyrams skiriasi:

Geležies norma vyrams: 140–180 g/l
Geležies norma moterims: 120–160 g/l

Ką Valgyti Esant Geležies Trūkumui?

Geriausias būdas užtikrinti reikiamą geležies kiekį kraujyje yra subalansuota visavertė mityba. Tačiau verta žinoti, kad geriausiai organizmas įsisavina geležį iš gyvūninės kilmės maisto.

Žemiau pateikiama lentelė su vidutine rekomenduojama geležies paros doze. Vegenams ir vegetarams, nevalgantiems mėsos, paukštienos ar jūros gėrybių, geležies reikia beveik dvigubai daugiau, nei nurodyta lentelėje, nes organizmas nepasisavina neheminės geležies iš augalinio maisto.

Amžius

Rekomenduojama suvartoti geležies per parą

0-6 mėn.

5 mg

7-12 mėn.

8 mg

1-6 m.

8 mg

7-10 m.

10 mg

11-18 m. berniukams

12 mg

11-18 m. mergaitėms

15 mg

19+ m. vyrams

10 mg

19-64 m. moterims

15 mg

64+ m. moterims

10 mg

Nėščiosioms bei žindančioms

15 mg


Geležimi turtingi produktai, kuriuos reikėtų įtraukti į savo kasdieninį racioną:

  • liesa raudona mėsa
  • lašiša
  • kiaušiniai
  • raudonosios ir sojos pupelės
  • džiovinti vaisiai
  • ankštinės daržovės
  • tamsiai žalios spalvos lapinės daržovės

Geležies pasisavinimą gerina vitaminas C, tad ant salotų ar žuvies pravartu užspausti citrinos ar laimo sulčių, o kartu su mėsa valgyti pomidorus, paprikas, špinatus.

Pasak sveikatos specialistų, jei geležies trūkumas kraujyje nėra didelis, pilnai pakaks sureguliuoti mitybą. Tačiau jei jau nustatyta geležies stokos anemija, be kokybiškų geležies preparatų vargu ar pavyks išsiversti, o hemoglobino ir feritino atstatymui gali prireikti net 4-6 mėnesių.