Kodėl (ne)reikia stiprinti imuniteto?

Vasaris yra tas mėnuo, kurį visada lydi peršalimai, infekcijos ir gripai. Nieko nepadarysi – nulinė temperatūra ir pastovi drėgmė sukuria itin palankią terpę visokio plauko virusiukams. Tad nenuostabu, kad visi - lyg susitarę, linksniuoja imuniteto stiprinimą.

Tačiau, ar žinote, kad imunitetą reikia ne stiprinti, o TRE-NI-RUO-TI?

 Ką reiškia stipri imuninė sistema?
– Kad esame atsparūs ligoms ir todėl sveiki.

Taip greičiausiai atsakytų 99 iš 100. Tačiau viskas yra kur kas sudėtingiau.

Stipri imuninė sistema į bet kokį svetimą reaguoja aršiau ir puola agresyviau, nei turėtų. Tokia smarki imuninės sistemos reakcija organizme sukelia uždegimą ir visą bangą įvairiausių nepageidaujamų reakcijų. Įsiaudrinęs imunitetas mirtinais priešais pradeda laikyti bet ką ir viską, kas iš tiesų nei mūsų sveikatai, nei gyvybei nekelia visiškai jokios grėsmės ar pavojaus. Stipri (t.y. neadekvati ir desorientuota) imuninė sistema mūsų gyvenimą gali paversti tikrų tikriausiu košmaru ir net nuvaryti į kapus! Stiprus imunitetas reiškia, kad organizmas galiausiai pradeda pulti pats save. Įsivaizduojat, kaip šis suvokimas keičia visą prasmę?

Imuninę sistemą – silpnesnę ar stipresnę – atsinešame gimdami ir iš esmės jos pakeisti negalime. Todėl nereikia ir nieko stiprinti, svarbiausia – palaikyti pusiausvyrą ir padėti savo imuninei sistemai tobulėti, nuo vaikystės ją lavinant ir treniruojant: kuo daugiau skirtingų pavyzdžių iš aplinkos ji gaus natūraliu būdu, tuo greičiau išmoks saugiai su jais tvarkytis. Tam pasitarnauti gali ir ne itin švarios rankos, ir nosies pakrapštymas (geriau, kai niekas nemato), ir ant žemės nukritusios duonos riekės suvalgymas, ir koks vienas kitas pakramsnotas nagas.

Pernelyg susitelkę į super švarą, gyvendami ir vaikus augindami pernelyg steriliose sąlygose, mes paprasčiausiai neleidžiame imuninei sistemai tinkamai pasiruošti reaguoti į natūralią aplinką. O visos neišmoktos pamokos brangiai kainuoja.

Todėl imuninę sistemą lavinkite ir treniruokite neperlenkdami lazdos – natūraliai ir nuosekliai. Geriausi imuninės sistemos "treneriukai":

1. pakankama švara
2. visavertė mityba
3. fizinis aktyvumas
4. meditacija
5. grūdinimasis
6. nedidelis stresas (su laiminga pabaiga)
7. kokybiškas miegas
8. pozityvus požiūris į save ir gyveni

Ne, stebuklingos piliulės nėra ;) Viskas mūsų rankose, kojose, galvose ir pilve, kur sukoncentruota net 80 proc. visos imuninės sistemos.